De mennesker, vi tilbringer vores tid sammen med, har en kæmpestor indflydelse på hvordan vi har det, og hvordan vi opfører os. Specielt når vi er unge og stadig er ved at finde ud af, hvad der er særligt vigtigt for os. Sidste gang skrev vi, at man ikke behøver at opfatte det som fjendtlighed, når nogen opfører sig dumt - fordi andres opførsel måske netop bare er dum og intet andet. Men der er alligevel en særlig slags opførsel, som det er godt at være opmærksom på, fordi den på overfladen virker god og kærlig. Vi kalder opførslen for Den Blinde Rådgiver.
Den Blinde Rådgiver er den ven, der næsten altid står klar med råd om, hvad du skal gøre i forskellige situationer, men som ikke tager sig tid til at spørge ind til, hvad der er rigtigt for dig. Helt centralt for Den Blinde Rådgiver er det, at de under overfladen er blinde for, at de råd, de giver, har noget med dem selv og deres egne mål at gøre. Det kan være den ven, der giver dig råd om at glemme din romantiske interesse, helt uden at være klar over, at de siger det, fordi de selv har den samme romantiske interesse og ubevidst vil have din konkurrence af vejen. Eller den ven der vejleder dig i at jagte en drøm, som de måske selv har, men som ikke er rigtig for dig. (De situationer, hvor nogen bevidst forsøger at presse dig til at deltage i noget, du ikke vil være med til, kalder vi ikke for Den Blinde Rådgiver, netop fordi personen udemærket godt ved, hvad de har gang i. Det synes vi slet ikke er en ven).
Det er vigtigt at understrege, at Den Blinde Rådgiver ikke er ondsindet, men i stedet blot forvirret og ikke klar over egne motiver. Så kan man mærke, at man sidder og føler sig presset i en situation med en blind rådgiver, er det en god idé at spørge ind til, hvorfor det er så vigtigt for dem, at du gør enten det ene eller det andet. Måske svarer de, at de blot forsøger at hjælpe dig med at træffe den rigtige beslutning. Måske stopper de op og tænker sig grundigt om. Uanset hvad kan du spørge nysgerrigt ind til, hvad de mon forsøger at opnå - med andre ord: “hvordan gavner det dig, hvis jeg gør enten A eller B?”. Det lyder måske lidt hårdt, men er det en god ven, bør I have så meget tillid til hinanden, at jeres venskab kan klare hårde spørgsmål. Sandsynligheden for, at du en eller flere gange selv har været en blind rådgiver, er nemlig ret stor!
At ville enten opnå noget eller undgå noget er dybt indgroet i os alle. Faktisk mener nogle forskere, at vi fra naturens side er skabt til at være blinde for det meste af det, vi forsøger at opnå eller undgå, fordi det sparer os for en masse tid, at vi ikke hele tiden skal tænke over, hvad det er, vi laver - og skal man overleve, er det godt at spare tid. Der er bare lige det med vores smukke, lille Danmark, at vi heldigvis ikke behøver at være lige så bekymrede for vores egen overlevelse, som hvis vi levede i en lerhytte på Afrikas Savanne omgivet af løver og hyæner og kun et hjemmelavet spyd at forsvare os med.
Derfor har vi tid til at tænke os om. Tid til at tænke over, om vi selv opfører os som en bevidst rådgiver, og om de mennesker, vi har omkring os, gør det. Måske skylder vi vores venskaber, at vi bliver lidt mere bevidste.
留言